onsdag 25 april 2012

Aprilväder betyder sötsug


En grå och regnig dag som denna önskar jag att jag hade något gott i kylskåpet. Att föredra, något sött. När jag och Aksel fyllde år för några veckor sedan gjorde jag ett tårtexperiment, som verkligen lyckades. Tyvärr har jag varken ingredienser eller motivation till att ställa mig och baka nu, men jag kan i alla fall dela med mig av receptet på denna fantastiska, egenhändigt komponerade, Hallonbägare De luxe
   
Det är en dessert som kräver sin planering, men den är väl värd mödan. Tillagningen består av fyra steg innan portionering. Börja med fördel med tårtbottnen. Medan den gräddas i ugnen finns gott om tid för de andra stegen. 

Ingredienser, 6-8 portioner

Tårtbotten:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
smör till smörjning
ströbröd

Chokladmousse:
200 g mörk choklad, 55-70% kakao
2 äggulor
2 msk socker
1 msk kaffe
3 dl vispgrädde

Vaniljkräm:
5 dl mjölk, 3%
1 vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 äggulor
1,5 dl maizena
50 g mjukt smör

Mosade hallon:
750 g frysta eller färska hallon
Några teskedar strösocker

Beredning

Tårtbotten
1.     Vispa ägg och socker pösigt.
2.     Rör ner övriga ingredienser och häll smeten i en smord och bröad springform.
3.     Grädda i ugn i 175°, under ca. 35 minuter.
4.     Tag ut formen, låt svalna och skär sedan ut rundlar med hjälp av serveringsglasen. Dela rundlarna i två lager.

Chokladmousse
1.     Smält chokladen i ett vattenbad (i skål över en kastrull kokande vatten) eller i mikrovågsugn.
2.     Vispa äggulor och strösocker krämigt.
3.     Blanda ner kaffet i äggsmeten.
4.     Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens.
5.     Rör ner den smälta, varma chokladen i äggsmeten.
6.     Vänd i den lättvispade grädden, lite i taget.

Vaniljkräm
1.     Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
2.     Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå sedan på den heta vaniljmjölken under fortsatt vispning.
3.     Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt upp den under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över den i en kall skål.
4.     Tillsätt smöret, låt det smälta och kyl krämen i isbad eller kylskåp. Rör då och då om i såsen så att det inte bildas skinn.

Mosade hallon
1.    Tina/värm upp hallonen i en kastrull, alternativt i en skål i mikrovågsugn.
2.   Mosa dem med en gaffel eller potatisstampa.
3.   Tillsätt strösocker om du tycker att det behövs.

 Portionering
1.     Rada upp serveringsglasen och börja med att placera en tårtrundel på varje botten.
2.    Fördela hallonen jämt i glasen. Se till att spara lite till topping.
3.    Tillsätt ett lager vaniljkräm och därefter chokladmousse.
4.    Toppa med en klick hallon och eventuellt lite citronmeliss eller något annat dekorativt. På bilden har jag påsken till ära använt en marsipankyckling. Därefter; servera och njut!


1 kommentar:

Kicki sa...

Åh, det ser galet gott ut! Ska testas någon gång :)